Şcoala mea e Eco la Liceul Kretzulescu

De Răzvan Penescu • Ecologie • 12 apr. 2012

A doua zi a proiectului „Școala mea e eco!” ne-a întărit speranță că gesturile mici pot schimba o lume.

Am știut de la bun început cât este de greu să îi atragi pe liceeni, mereu preocupați de distracții, într-o discuție liberă despre reciclat și problemele mediului. Dar, împreună cu Răzvan Penescu, am reușit să trezim interesul tuturor pentru o lume mai sănătoasă.

Surpriza a venit încă de la început când invitatul nostru a fost primit cu entuziasm de elevii claselor a X-a ai Școlii „Nicolae Kretzulescu”. Siteul LiterNet.ro era cunoscut printre toți liceeni, prilej tocmai bun ca Răzvan Penescu să își intre și mai bine în rolul de trainer și să fie ascultat.

Reciclăm, reducem, refolosim!” aceasta este deviza sub care echipa Let’s do it! a deschis tema unei lumi mai frumoase. Le-am prezentat tinerilor cele mai mari probleme cu care planeta se confruntă din cauza nepăsarii continue a oamenilor și cât de ușor ne-ar fi să o păstrăm mai curată, împreună. Câtă energie se economisește reciclând chiar și o doză de aluminu, cât de mult contează un copac sădit, cât de important este să știm care deșeuri pot fi reciclate și care nu, și mai ales, unde și cum se reciclează acestea. Gesturi mici, dar care adunate ne schimbă viața.

Și ce poate fi mai frumos decât sentimentul efortului răsplătit, decât să simți că munca ta își atinge scopul? În sală elevii luau notițe, puneau întrebări și făceau comentarii despre cum putem noi, zi de zi să respirăm un aer mai curat sau să bem o apă mai pură.

Îmi amintesc că atunci când am intrat în sală am auzit-o pe Anca șoptindu-i colegei ei: „Aaaa! Sunt cei de la Let’s do it! Ei fac curățenie în toată țara!”. La sfârșit am întrebat-o cât de mult a ajutat-o trainingul. „De azi știu ce înseamnă fiecare culoare a containerelor și voi fi mai atentă ce și unde arunc gunoiul. Chiar îmi prinde bine. Mă bucur că am venit și ne vedem pe 12 mai 2012, la Ziua de Curăţenie în toată ţara!”

„Trebuie să le trezim interesul câtorva din ei și apoi să ia inițiativa. Asta este cheia!” ne-a zis Răzvan la finalul prezentării. Și treptat, treptat reușim.

Zile ca aceasta ne dau curaj să mergem mai departe. „Școala mea e eco!” este prima parte din proiectul de formare a unui comportament responsabil față de mediu în rândul tinerilor din România.

Educația ecologică va continua pe parcursul întregii săptămâni, atât în București cât și în alte județe din țară. Muțumim lui Răzvan Penescu și celorlați traineri voluntari care speră la o lume mai responsabilă!

(Articol de Ştefania Dide – http://blog.letsdoitromania.ro/evenimente/scoala-mea-e-eco-la-liceul-kretzulescu/)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Tags: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *