Despre profesori

De Răzvan Penescu • Poveşti personale • 25 ian. 2016

Luminiţa Bălălău e profesoara care are un merit enorm la naşterea LiterNet.ro-ului. Am crescut timp de patru ani într-o magmă culturală creată din acelaşi gen de discuţii / dezbateri / contraziceri despre care vorbeşte Mihai Brezeanu în textul de mai jos. Într-o altă clasă, într-un alt an, dar cu aceeaşi Luminiţa Bălălău la catedra de română, provocând tineri liceeni să gîndească, să vorbească, să scrie, să ordoneze lucrurile în ordinea lor proprie, pornind de la texte importante, de la filme importante, de la spectacole de teatru importante. Ne-a fost dirigintă într-un fel care ne-a schimbat viaţa şi mintea pentru totdeauna.

Şi, iată că acum, provoacă o dezbatere într-un text despre noul film al lui Tarantino.

http://agenda.liternet.ro/articol/20592/Mihai-Brezeanu/De-ce-The-Hateful-Eight.html

**

Un alt profesor care mi-a marcat viaţa este Florin Colceag. A fost în grupul de profesori cu care am făcut intensiv matematică între clasa a V-a şi clasa a XII-a şi cel care mi-a rămas cel mai puternic în minte.

Probabil că ceea ce a fost Luminiţa Bălălău în materie de literatură, a fost Florin Colceag în materie de matematică. Profesori pasionaţi – chiar uşor posedaţi, după normele standard – de materia lor, care nu îşi propuneau să ieşi din clasă mestecînd ideile lor, ci să te provoace să îţi deschizi capul ca să poţi să gîndeşti singur cu el. Colceag, ca şi Bălălău, ştia să ne facă să iubim matematica, transformând-o într-un tărîm fantastic, în care poveştile se transformau în probleme şi problemele în poveşti. Ne-a învăţat să facem geometrie în cap, fără a folosi hîrtia pentru a desena, lucru care m-a pregătit pentru a „vedea” soluţii ale problemelor în spaţii cu mai mult de 3 dimensiuni.

Acum, după 20 de ani, mi se pare că e cam exaltat cînd îi citesc cîte un interviu, dar atunci cred că acea exaltare îmi dădea entuziasmul necesar pentru a trăi în matematică. A fost o mare şansă să îl întîlnesc.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comments are closed.