Oameni obişnuiţi la FNT 2016

De Răzvan Penescu • Culturale, Teatru • 25 oct. 2016

În seara asta (25 octombrie 2016, ora 18, Teatrul Bulandra – Toma Caragiu) e un spectacol neliniştitor în Bucureşti. „Oameni obişnuiţi”, scris şi regizat de Gianina Cărbunariu.

http://agenda.liternet.ro/cronici/oameniobisnuiti.html (cronici de Mihai Brezeanu şi Florian-Rares Tileaga, pe LiterNet.ro)

Eu unul nu mă pot decide dacă e un spectacol cumplit de trist sau unul extrem de încurajator. E însă unul care te pune faţă în faţă cu conştiinţa ta şi care te face să îţi pui întrebări. Dacă alegi să vorbeşti sau nu, e o opţiune proprie şi imposibil de judecat din afară.

În multe privinţe, alegerea de a spune sau nu despre mici lucruri nelegale (sau neetice, sau lipsite de umanitate) care se întîmplă în jurul tău (şi care duc inevitabil la consecinţe grave) seamănă cu alegerea de a trăi o viaţă OK (adică egal de mizeră cu a celor din jur) în tăcerea comunistă sau de a-ţi striga nemulţumirile în cvasi-indiferenţa generală şi a suporta consecinţele.

PS: M-am ridicat în picioare la final pentru a saluta curajul de a vorbi despre lucruri incomode, dar foarte importante, şi felul în care întreaga echipă a spectacolului a făcut-o:
Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
scenariu şi regie: Gianina Cărbunariu, scenografie şi video: Mihai Pacurar
cu Ofelia Popii, Florin Coșuleț, Mariana Mihu, Marius Turdeanu, Paraschiv Ioan.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Tags: , ,

Comments are closed.