Visele matematicienilor

De Răzvan Penescu • Poveşti personale • 1 iul. 2012

Matematicienilor le plac problemele aparent simple, dar care nu se rezolvă simplu sau care (uneori) nu se pot rezolva deloc. E celebră teorema lui Fermat (Ecuaţia xn + yn = zn nu are soluții întregi diferite de zero, pt n număr natural mai mare ca 2) – care a fost rezolvată la 358 de ani după ce pe marginea unei pagini din Aritmetica lui Diofant, ilustrul matematician Pierre de Fermat scria, în 1637: „Am descoperit o demonstraţie cu adevărat minunată, dar nu am aici destul spaţiu pentru a o scrie” –, dar există zeci de astfel de probleme la care soluţia e căutată ani sau decenii (numite „conjecturi” în jargon matematic). Matematicienilor le plac enigmele, le plac provocările. Eu sînt un matematician care a uitat matematica, dar nu şi bucuriile şi emoţiile ei.

Cînd aveam 10 sau 12 ani dormeam cu Gazeta Matematică sub pernă şi cu un caiet şi un pix în apropiere. Uneori în somn îmi răsărea soluţia unei probleme care nu se lăsase rezolvată o săptămînă întreagă şi pe care o întorsesem, fără succes, pe toate părţile. Era un sentiment de triumf nemăsurat să validez apoi a doua zi ceea ce reuşeam să păstrez pe hîrtie din visul pasionant în care eram un fel de erou al Gazetei, adorat de toate puştoaicele de la cercul de matematică (nu erau tocilare şi nu purtau toate ochelari, dacă vreţi să ştiţi… :)). Am rămas de atunci cu dragostea de probleme fără sfârşit imediat, chiar dacă viaţa m-a dus pe alte drumuri. Aşa că pulsează ceva în mine la provocări ca cea de mai jos.

Un matematician finlandez, pe nume Arto Inkala, a vrut să se joace cu minţile oamenilor şi a creat (probabil) cel mai greu Sudoku din lume. O bucurie pentru orice om care vrea să se lupte cu limitele sale. Nu voi pune link către soluţie, deşi ea este undeva pe net, pentru că nu identificarea soluţiei e rostul unei probleme dificile, ci exerciţiul căutării şi visele care încearcă să imagineze soluţia.

Vise plăcute!

 

Sudoku este un joc inventat în 1979, dar care a devenit foarte popular abia în ultimul deceniu. Jocul constă într-o grilă, alcătuită din nouă pătrate, subdivizate la rândul lor în alte nouă pătrate. În aceste pătrate, se trec cifre de la 1 la 9, regula fiind ca ele să nu se repete pe nicio linie a grilei.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *