Premiile Gopo 2016

De Răzvan Penescu • Culturale • 27 mart. 2016

Dificilă sarcina de votant la Premiile Gopo 2016.

Sînt multe filme foarte diverse, valoroase, interesante, îndrăzneţe, sînt filme pentru gusturi diferite (mare parte din ele cu deschidere spre un public potenţial mai larg decît în alţi ani), cu performanţe actoriceşti şi regizorale şi scenaristice ce ar merita, fiecare în parte, remarcate. Sînt filme care arată bine şi care sînt gîndite ca un tot unitar, cu atenţie la detaliile care fac ca filmul să fie o lume completă. E din ce în ce mai vizibil că ncepem să avem o cinematografie care să conteze (cît de cît) şi cantitativ, păstrînd un nivel calitativ ridicat. La multe categorii e păcat că trebuie să fie doar un singur cîştigător.

Cum zicea un prieten (Mihnea Anastasiu), anul acesta e mai onorant să te afli pe lista Gopo decât pe lista Oscarurilor.

[[Sînt în acelaşi timp filme cu calităţi tehnice care depăşesc posibilităţile proiectoarelor din multe cinematografe (nu mai spun de posibilităţile televizoarelor sau monitoarelor) şi care ar merita condiţii mai bune. Din păcate e încă un an în care infrastructura cinematografică se împuţinează, încă un an în care soluţiile sînt doar punctuale şi extrem de rare.]]

http://agenda.liternet.ro/cronici/gopo2016.html

(În imagine headerul buletinelor de vot pe care le-am trimis anul acesta votanţilor – după cum poate ştiţi, PwC se ocupă de gestionarea întregului proces de votare, iar eu, ca urmare a afinităţilor mele cu lumea culturată, sunt responsabil pentru acest proces şi cel care asigură confidenţialitatea votului până la momentul în care plicurile sînt deschise pe scena Galei)

gopo

PS: O parte din misiunea mea legată de procesul de votare la Premiile Gopo e să răspund întrebărilor celor care au dreptul să voteze, atunci cînd au orice fel de nelămurire. E o experienţă foarte plăcută să ridic telefonul şi la celălatl capăt al firului să fie persoane pe care le admir de ani de zile pe scenă sau pe ecran. Aproape că îmi doresc ca nelămuririle să fie mai multe decît sunt în realitate.

**

O foarte plăcută surpriză între nominalizările pentru Premiile Gopo, la categoria „Cel mai bun scurtmetraj documentar” este „Drumul spre succes” (30 de min).

Un film cu mesaj pozitiv (5 oameni care vorbesc despre drumul lor prin viaţă şi despre explorarea pasiunilor pe care le au – printre ei şi minunatul actor George Costin), un film gîndit bine (regie: Andrei-Nicolae Teodorescu,scenariu:Tudor-Vladimir Panduru și Andrei-Nicolae Teodorescu, producător executiv: Mircea Ștefan) şi lucrat cu atenţie (imagine: Tudor-Vladimir Panduru, montaj: Răzvan Ilinca, sound design: Andrei Boanță). O plăcere pentru oamenii care au chef să vadă lucruri bune în lumea care ne înconjoară.

Puteţi vedea acest film aici: https://www.youtube.com/watch?v=B3exsvURSeU

**

Cred că vom avea mereu filmele pe care ştim să le iubim şi să le onorăm. Deci încercaţi să rupeţi cîteva ore din timpul vostru pentru a omagia o selecţie de calitate şi o serie de filme care merită văzute. Dar, mai ales, nişte oameni talentaţi care au avut dorinţa de a crea ceva care să mişte inimile celor ce trăiesc azi şi care să reziste trecerii timpului. Aproape toţi au reuşit, chiar dacă mîine seara doar unii vor primi statueta Gopo. Sper ca toţi să primească însă dragostea şi mulţumirile şi aplauzele noastre, ale tuturor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Tags:

Comments are closed.